До складу скандинавської кухні входять національні кухні Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, мають між собою багато спільного. Основу скандинавської кухні складають риба та інші продукти моря. Майже щодня на столі датчан, шведів, фінів і норвежців бувають рибні страви. З риби готуються салати, перші, другі страви.
У Фінляндії, особливо на сході країни, поширені рибники - пироги з рибою (калекукко).
У Данії найбільш популярні такі види риби, як оселедець, макрель, вугор, камбала, лосось. Їх їдять у вареному і солоному вигляді. Менш поширена копчена і в'ялена риба. Деякі копенгагенські ресторани спеціалізуються, на приготуванні головним чином рибних страв.
У норвежців найбільш популярні тріска, солона оселедець з картопляним гарніром, смажена тріска, камбала і палтус. Улюблене національне блюдо - кліпфікс - висушена на скелях і обезголовлена тріска. У Норвегії споживають рибу також у копченому і в'ялена вигляді.
Улюблений напій скандинавських народів - кава. У цих країнах його п'ють не тільки після сніданку, обіду або вечері, але і в будь-який час дня. З хмільних напоїв популярні пиво, віскі, горілка, джин, різні лікери.
Стіл народів Скандинавії доповнюють боби, різноманітні овочі, фрукти, ягоди. Широкий асортимент страв з картоплі. Його використовують і як самостійне блюдо, і як гарнір. Особливо помітне місце займає картопля в харчовому раціоні норвежців і шведів. У Швеції, наприклад, дуже часто готує картопляне пюре з молоком; тушкована картопля, заправлений мукою, цукром, яйцями і вершковим маслом; смажена картопля, картопляні галушки з салом та інші страви.
Холодні закуски займають чільне, місце в скандинавської кухні. У Норвегії в асортименті холодного столу - бутерброди, холодне м'ясо і риба, круті яйця, масло і хліб. Високою калорійністю, смаком і зовнішнім оформленням відрізняються салати, приготовані З лососини, вугра, оселедця. Одна з особливостей норвезького холодного столу полягає в тому, що копчену рибу подають з вареними яйцями, а оселедець, як правило, мариновану. У більшості випадків рибні та овочеві салати підсолоджують.
Широкою популярністю у всьому світі користується шведська «Міс» - стіл з безліччю різноманітних закусок і страв. Характерна особливість шведського столу - самообслуговування і їжа в залежності від апетиту і смаку.
Сири різних сортів, копчена, варена, маринована риба, овочеві салати з майонезом і сметаною, креветки, омари, паштет з оселедця і різних сортів риби, холодні курчата, омлети з начинкою з креветок, грибів (печериць і лисичок), риби, молочні продукти - все це становить гордість шведського холодного стола. Характерна риса шведської кухні - рясне споживання кропу (його кладуть і в холодні, і в гарячі страви), а також цукру: всі страви злегка підсолоджують.
З українських страв шведи, данці, норвежці та фіни люблять борщ, млинці зі сметаною, розсипчасту гречану кашу, рибні делікатеси, оселедець натуральну з гарячим круглим відвареною картоплею. З холодних закусок туристам з Скандинавських країн можна запропонувати ікру з маслом, лососину або сьомгу з лимоном, шпроти, сардини, салати з овочів, судак під маринадом, осетрину заливну, шинку з гарніром, язик відварний з гарніром, відварну смажену птицю, м'ясне асорті, яйце під майонезом; з перших страв : юшку з картоплею, бульйони з пиріжками і кулеб'якою, пельменями або фікаделькамі, овочами, круп'яними гарнірами, щі, борщі, рибну або м'ясну солянку, розсольники, локшину з куркою; з других страв : судака відвареного або смаженого, осетрину смажену, осетрину по-московськи, рибу в тесті, рибу, запечену в молочному соусі, м'ясні натуральні страви: філе, біфштекс, антрекот, ромштекс, свинину смажену, різні страви з птиці, дичини і яєць, капусту кольорову з маслом, рагу з овочів.



Коментарі
Дописати коментар